Θ. Θεοδωρίδης: ευχαριστώ για άλλη μία φορά τους πυροσβέστες που έδωσαν μάχη με τις φλόγες προστατεύοντας τα δάση, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν τελικά οι πολλαπλές εστίες φωτιάς που ξέσπασαν την Τρίτη 28 Αυγούστου στο τρίγωνο Θεοδωράκι, Μάνδαλο και Λάκκα κατακαίγοντας θαμνώδεις εκτάσεις αλλά και δασικά οικοσυστήματα (μεικτά δάση γαύρου και οξιάς). Για την κατάσβεση των πυρκαγιών κινητοποιήθηκε ο τοπικός, περιφερειακός και εθνικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, με κυρίαρχο τον ρόλο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Την επιχείρηση της κατάσβεσης συντόνισε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στρατηγός Ζάχος με τους επικεφαλείς Διοικητές των τοπικών πυροσβεστικών υπηρεσιών Έδεσσας, Γιαννιτσών και Αλμωπίας κκ. Γεώργιο Νταουτά, Κωνσταντίνο Τσάγκαλο και Απόστολο Κώνστα αντίστοιχα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος και οι Αντιδήμαρχοι Σκύδρας κκ. Κωνσταντίνος Κερμανίδης και Μιχάλης Καραγιάννης, η αστυνομία, εθελοντές (ΕΔΟΜΑΚ Σκύδρας) και τα στελέχη πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων. Στο έργο της κατάσβεσης επιχείρησαν οχήματα της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, εναέρια μέσα (ελικόπτερα και αεροπλάνα), η ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ καθώς επίσης και μηχανήματα του Δήμου Πέλλας (ερπυστριοφόρα και υδροφόρες).

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε δήλωσή του αναφέρει: «Οι φωτιές στην περιοχή του Μανδάλου και στην Λάκκα, πολύ κοντά στο Μοναστήρι, αποτελούν πλέον έναν εφιάλτη για την περιοχή, την πυροσβεστική και τις υπηρεσίες που συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης. Υπάρχει οργανωμένη δράση εμπρηστών που θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στην τοπική κοινωνία καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα οικοσυστήματα, περιουσίες ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Η φυσική κληρονομιά της Πέλλας αποτελεί την πολυτιμότερη παρακαταθήκη που διαθέτουμε για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ειλικρινά ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους Διοικητές και το προσωπικό της πυροσβεστικής και του συνόλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας που συμμετείχαν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης. Με την ευκαιρία, θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τη Δημοτική Επιχείρηση των «Καταρρακτών» του Δήμου Έδεσσας που ανέλαβε την τροφοδοσία. Θα επαναλάβω ότι έχω ζητήσει από τις δασικές υπηρεσίες να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για τις εκτάσεις που κάηκαν, να προστατευτούν και να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες. Υπάρχουν τρόποι για τη βιώσιμη διαχείριση του δασικού πλούτου της Πέλλας τις οποίες μάλιστα έχουμε επεξεργαστεί στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που καταρτίσαμε».