Πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή του Λουτρακίου Πέλλας, πάνω από το θερμαλιστικό κέντρο Λουτρακίου (Πόζαρ) ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της  Δευτέρας 23 Ιουλίου 2012.

 

Η πυρκαγιά αναπτύχθηκε σε εξαιρετικά δυσπρόσιτη περιοχή, με μεγάλη και απότομη κλίση. Είναι γνωστό εξάλλου ότι στις συγκεκριμένες πλαγιές υπάρχουν άσκαστα βλήματα και νάρκες από την περίοδο του πολέμου. Η κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας ήταν άμεση και στην περιοχή κατευθύνθηκαν οχήματα και πεζοπόρο τμήμα με άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλμωπίας και Έδεσσας.

 

Συντονιστής της επιχείρησης ήταν ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αριδαίας κ. Γιώργος Τσιρόπουλος ενώ πολύ γρήγορα στην επιχείρηση ενεπλάκη και η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), καθώς ζητήθηκε η συνδρομή εναέριων μέσων. Στο συντονισμό συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος μετέβη στην περιοχή άμεσα, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Πασσόης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Κ. Κοκκολάκης, τα στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου Αλμωπίας, η Αστυνομία, κ.ά.

 

Αρχικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησε ελικόπτερο τύπου M-26 και αργότερα το έργο της κατάσβεσης ανέλαβαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair. Τα αεροσκάφη επιχειρούσαν μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης (περίπου 9.30μ.μ) όσο υπήρχε φως. Το πεζοπόρο τμήμα προσέγγισε επίσης την πυρκαγιά η οποία περιορίστηκε και βρίσκεται σε ύφεση χωρίς όμως να έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Με το πρώτο φως της ημέρας, την Τετάρτη (24/7), πρόκειται να συνεχιστεί το έργο της κατάσβεσης με πεζοπόρα τμήματα και, αν απαιτηθεί, με εναέρια μέσα.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης σε δήλωσή του αναφέρει: «Ο τοπικός, περιφερειακός και εθνικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας λειτούργησαν σε πλήρη συντονισμό καταφέρνοντας να περιορίσουν την απειλή της φωτιάς που ξέσπασε πολύ κοντά στο Θερμαλιστικό Κέντρο Λουτρακίου. Η περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη καθώς αποτελεί σημαντικό τουριστικό πόλο της Πέλλας και την περίοδο αυτή υπάρχουν πολλοί επισκέπτες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους τους συμμετέχοντες που εργάστηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε μία εξαιρετικά δυσπρόσιτη περιοχή και με μεγάλο κίνδυνο. Εύχομαι τις επόμενες ώρες η φωτιά να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο».

 

Μέχρι στιγμής έχουν καεί μικρά τμήματα οικοσυστημάτων δασικής πεύκης κυρίως στον υποόροφο του εδάφους.

 

Εντωμεταξύ, η φωτιά που ξέσπασε στο εσωτερικό της FYROM την Παρασκευή (20/7) και έκαιγε μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (23/7) απειλώντας να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος στην ορεινή περιοχή των Προμάχων, φαίνεται να έχει τεθεί υπό έλεγχο χωρίς αναζωπυρώσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση η κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αριδαίας  και του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, υπό τον συντονισμό του Διοικητή κ. Κώνστα Απόστολου, ήταν άμεση. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πυροσβεστών και να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη προστασίας, μερίμνησε για τη διάθεση κατάλληλου μηχανήματος.